maanantai 23. marraskuuta 2015

SYL Liittokokous blogimerkintä opiskelijapolitiikkamärkäkorvan näkökulmia


Ajoittain tarvittiin lääkäriä muistuttamaan,
mistä se käsi alkaa.

Eräänä marraskuun hämäränä ja kosteana perjantaiaamuna pieni väkijoukko alkoi kerääntyä ylioppilastalon eteen. Monenkirjava, vaikkakin selvästi akateemista sivistystä hehkuva, sakki vaihtoi kuulumisia valmistellessaan lähtöä opiskelijapolitiikan kehtoon - Suomen ylioppilaskuntien liiton liittokokoukseen. Aamuinen lähtömme oli täysin kukonlaulussa, ja valmistautuessa vuoden kovimpaan taistoon delegaatit makoilivatkin bussimme penkeillä kuin kellot Salvador Dalin taulussa.


Saapuessamme legendaariselle Espoon Korpilammelle tunnelma oli virittynyt. Pikkutakit risteilivät määrätietoisesti kahvinurkan, neuvotteluhuoneiden ja auditorion väliä kuin intomieliset muurahaiset. Psykologisen, henkisen ja materiaalisen vaikuttamisen mylly oli jo täydessä vauhdissa. Untuvikon taskuun tarttuikin tässä temmellyksessä sateenkaariin pakattuja ehkäisyvälineitä, nimikirjaimin varustettuja hennatatuointeja ja pinssejä.


Kello löi, ja nuoret poliitikonalut jakautuivat suureen auditorioon omiin ryhmittymiinsä. Seurasi lukuisia esittäytymisiä, poliittisia keskustelunavauksia ja varsin vaikuttaviakin puheita. Tunnelmaa väritti asiasisältöisten ja populististen keskusteluiden tasaisen luova vuoropuhelu. LOL eli lääketieteen- ja oikeustieteen opiskelijoiden liitto, jonka joukossa olin istumassa varaedustajana, kuului selkeästi tähän ensimmäiseen asiasisältöiseen kategoriaan. Salin yleistunnelma oli turkulaisen lääkisporvarin näkökulmasta liberaalisen punavihreä. Toisaalta verrattuna mm. lukiolaisten liiton kokouksiin tunnelma oli myös huomattavasti kypsyneempi, rauhallisempi ja asiapainotteisempi. Tätä appelsiinia ei edes yritetty kuoria paljain käsin vaan rauhallisin terävin viilloin. Joidenkin delegaattien asiantuntemus, kokemus ja esiintymistaidot olisivat hukuttaneet alleen kaikki kevyemmät argumentit, kevyempiturkkiset pulut ja varmasti jopa osan "iha oikeista" kansanedustajistakin. Kansainvälisyystyöryhmässä keskustelua seuratessa tarttui erityisen paljon uutta näkemystä autenttisilta asiantuntijoilta aina SYLin linjauksista Israelin armeijaan. Myös liittokokouksen toiminta- ja vaikuttamistapa alkoivat tässä vaiheessa vähitellen hahmottua untuvikoille.




LOL:n äänimäärä tulee ensi vuonna nousemaan
lääkisryhmien saamien vaaliovoittojen myötä.

Ilta, tunnelma ja tunteet alkoivat todella kulminoitua vasta puheenjohtaja- ja hallituksenvalintatenttien kohdalla. Ehdokkaita pommitettiin erilaisissa "kuumotustenteissä", jotka käsitykseni mukaan jakautuivat myös provosoiviin ja enemmän asiapohjaisiin. Näiden ehdokastenttien jälkeen eri ryhmittymät kokoontuivat pelon ja jännityksen sekaisin tunnelmin neuvotteluasemiinsa, joissa analysoitiin ehdokkaita ja kaikkia mahdollisia skenaarioita. Neuvottelijat kiersivät ryhmittymien välillä yrittäen sopia excel-miehen laskelmoimia hyviä diilejä. Neuvotteluissa syntyi lukko kolmen suuren ryhmittymän välillä, joka raukesi vasta aamuyön edettyä hyvin hyvin pitkälle. Liittokokouksen fiilis syntyikin ehkä juuri tästä jännityksestä sekä avoimesta ja kunnioittavasta mielipiteiden vaihdoista.




TyTen delekaatio SYL:n liittokokouksessa

Lauantaina SYLille valittiin uusi puheenjohtaja ja hallitus vaaleilla. Neuvottelukulttuuri sai perinteiseen tapaan kritiikkiä, tosin tällä kertaa ulkomaalaiselta maisterivaihto-opiskelijalta, joka marssi liittokokouksen eteen vahvan kritiikkinsä kanssa.


Kokonaisuudessaan liittarit opettivat todella paljon SYLin toiminnasta ja opiskelijapolitiikasta kokonaisuudessaan. Omat näkemykset hioutuivat. Keskustelut useiden henkilöiden kanssa erilaisilla taustoilla kasvattivat ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Liittari on myös mahdollisuus tehdä tuttavuuksia tulevaisuuden vaikuttavien ihmisten kanssa sekä oppia jotain heiltä.


Kiitos, toivottavasti tulevaisuudessa vielä uudestaan moninkerroin osaavampana vaikuttajana.




Aksel Vuornos,
TyTe-vaikuttaja 
Fetus ja opiskelijapolitiikan märkäkorva

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Vaalikampanja käy kuumana

Hei blogin lukijat!

Kirjoittelin viime keväänä alkufiiliksistä ja -ajatuksista tulevan syksyn ja edarivaalien suhteen. Syksy on jo pitkällä ja vaalikampanja käy kuumana – ennakkoäänestys päättyi juuri ja varsinaiset vaalipäivät koittavat jo ensi viikolla. Tällöin syksyn uurastus toivottavasti palkitaan ja uudetedaattorit julkistetaan.

Miten TyTen vaalikampanja on mennyt?

Vaalikampanjaa startattiin Ryhmä Lexin ja TuKY-listankanssa jo keväällä yhteisen Ravintolapäivän voimin, jolloin kokkailimme Parkin pihalla ruokaa Amerikka-tyyliin. Kesä meni itse kullakin akkuja lataillessa ja edarivaalien osalta työn touhuun päästiin taas elokuussa.

TyTe on ollut esillä uusille opiskelijoille lukuisissa ensi viikkojen tapahtumassa, ja kiinnostusta löytyikin ilahduttavan paljon uusilta opiskelijoilta. Myös biolääketieteen opiskelijoille on esittäydytty, ja saimmeIVA:lta myös ehdokkaan listallemme. Ehdokkaita saatiin lopulta kaiken kaikkiaan 23, ja heille on järjestetty kaksi koulutusta ennen ennakkoäänestyksen alkamista. 

Renkaan kanssa yhteistapahtumia on järjestetty syksyllä edarivaalienstream-ilta sekä yhteiset vaalibileet BörssissäLisäksi yhteistyötä on tehty muun muassa graafisen ilmeen suhteen.

TyTe hahmotteli toisessa ehdokaskoulutuksessa vaaliteemojaan ja ne muotoutuivat lopulta keskustelun johdosta seuraaviksi:

1) Kuminauhaa opintoihin. 
Opiskelun tulee olla mahdollista myös silloin, kun omassa elämäntilanteessa on haasteita. TyTe haluaa aktiivisesti ajaa opintojen joustavuutta ja parantaa sen myötä mm.perheellisten ja pitkäaikaissairaiden asemaa yliopistolla.

2) Opiskelijan mielenterveystyön edistäminen. 
TyTe haluaa olla mukana kehittämässä parempia mielenterveyspalveluja ja edistämässä niiden saatavuutta opiskelijoiden keskuudessa. Terve opiskelija jaksaa opiskella!

3) Opiskelija ennen politiikkaa. 
Edustajiston tulisi keskittyä opiskelijoihin ja opiskelijoiden hyvinvointiin ennen puolueväritteistä päätöksentekoa.

4) Opiskelijan ääni kuuluviin. 
Opiskelijapalaute on tärkeä osa opintojen kehittämistä, ja tätä kanavaa tulisi käyttää mahdollisimman laajasti ja tehokkaasti. Opiskelijaa tulee kuulla muulloinkin kuin kandipalautteessa! Hallinnon edustajien ja opiskelijoiden tulee voida keskustella matalalla kynnyksellä opetukseen liittyvissä asioissa.

5) Liikkuva opiskelija ei sammaloidu. 
Tavoitteena on saada paremmat liikuntamahdollisuudet kaikille. Tilakysymykset tulevat alkavalla opiskelijaliikuntakaudella vastaan heti alkuun. Opiskelijoiden liikuntatilojen pienuus ja vähyys puhuttaa jatkuvasti, ja tällä kaudella asian korjaamiseen tullaan näkemään vaivaa.

6) Elimiin ei elimellä vaan pätevyydellä.
TyTe kannattaa päätöksentekoelinten henkilövalintojen perusteena käytettävän hakijan osaamista, pätevyyttä ja taitoa, ei ainoastaan sukupuolta. Ketään ei tule sorsia sukupuolen perusteella.

Tärkeitä asioita, joten kaksivuotiskaudesta on tulossa varmasti mielenkiintoinen.

Varsinaiset vaalipäivät ovat tänä vuonna 3.-4.11. Äänestäminen tapahtuu sähköisesti utu-tunnuksilla TYY:nsivuilta.

Terve opiskelija jaksaa opiskella – äänestä TYY Terveeksi!

Henni Hiltunen
Vaalikoordinaattori